Бактерията Lactobacillus Bulgaricus RM1

Lactobacillus Bulgaricus RM1

Дар от природата за нашето здраве и дълголетие

Бактерия RM1
Добре дошли в света на уникалния пробиотичен щам Lactobacillus Bulgaricus RM1 от съкровищницата на Момчиловци – мистичния център на дълголетието в Родопите!

Произход на Lactobacillus Bulgaricus RM1

Lactobacillus Bulgaricus RM1 е нещо повече от обикновена пробиотична бактерия. Той е висококачествен щам на млечнокиселата бактерия Лактобацилус , който носи със себе си богата история и изключителни пробиотични характеристики.

Природен щам:

  • Произход и традиция: Lactobacillus Bulgaricus RM1 (Лактобацилус булгарикус РМ1) е първият селектиран и изолиран пробиотичен щам от Момчиловци, Централни Родопи в България. Исторически известен с идеалните си условия за естествено култивиране на Лактобацилус щамове, които се срещат и в естествената микробиота на хора и животни от района на Момчиловци. Вековните традиции на местните планински жители на консумация на кисело мляко с този щам са разпространили славата на региона зад граница, като го превърнали в мистичен център на дълголетието (заради столетниците, които живеели там). Микробиологичната му безопасност е доказана в продължение на векове.
  • Научен подход за изключително качество:
   • Откритие на Акад. проф Мария Балтанджиева: Lactobacillus Bulgaricus RM1 (Лактобацилус булгарикус РМ1) е резултат на години изследвания, провеждани в периода 2015-2020 г. от най-изтъкнатият учен, микробиолог и изследовател в областта на чистите храни в България, Акад. проф. Мария Балтанджиева- селектирала и оценявала щамове на Лактобацилус в продължение на над 60 години. Целта на изследванията бе да се изолира и селектира щам на Лактобацилус бугарикус с изключителни пробиотични характеристики за засилен положителен ефект върху здравето ни. Щамът е селектиран съгласно принципа, че учените не трябва да се намесват в природата с генно инженерство, а да откриват и популяризират най-доброто от нея.

Изпитан с доказани здравословни ползи: Щамът е изпитан по морфологични, физикохимични и биологични показатели, с доказана висока преживяемост и метаболитна активност. Регистриран е в националната банка през 2020 г. а името му е защитено с търговска марка.

Какво прави Lactobacillus Bulgaricus RM1 висококачествен пробиотичен щам?

ВИСОКА ЖИЖНЕНОСПОСОБНОСТ И УСТОЙЧИВОСТ

Lactobacillus Bulgaricus RM1 (Лактобацилус Булгарикус RM1 )има висока способност за оцеляване, когато минава през стомашно-чревния тракт. RM1 Lactobacillus Bulgaricus проявява забележителна устойчивост на стомашната киселина и толерантност към жлъчни соли. Оцелява в условията на стомаха и червата, т.е. има способност да оцелее в условията на киселинното pH в стомаха и да устои на въздействието на жлъчката, т.е. притежава  механизми за адаптация или защита, които  позволяват да оцелеят и да изпълняват своите функции дори в присъствието на тези киселини. Устойчивостта на Lactobacillus Bulgaricus RM1 към стомашна киселина е фундаментално свойство, за да се счита за щам с пробиотични способности.

Изследване показа, че Lactobacillus Bulgaricus RM1 е устойчив на вредни гастроинтестинални условия (pH 2.5, 0.2% раствор на жлъчни соли и добавка от 0.4% фенол); може да оцелее за 90 минути при pH 1.5)

ОТЛИЧНА СПОСОБНОСТ ДА СЕ РАЗМНОЖАВА И ДА ОБРАЗУВА КОЛОНИИ

Lactobacillus Bulgaricus RM1 (Лактобацилус булгарикус РМ1) има отлична способност да се размножава в стомашно-чревния тракт, използвайки предимно субстрата за потискане и изгонване  на патогенни и токсиногенни микроорганизми от биологичната им ниша (среда). Това е предпочитан начин за потискане и премахване на патогенни и токсиногенни микроорганизми. Това означава, че Lactobacillus Bulgaricus RM1 използва конкретни вещества в гастроинтестиналния тракт като източник на хранителни вещества, върху които расте и се размножава. Този процес е важен за поддържане на здравословни бактерии и за създаване на неблагоприятни условия за развитие на патогени и токсини.

Бактерията LB RM1

Микроскопично изображение на LB RM1 след лиофилизация

МОЩНА МЕТАБОЛИТНА И АНТИМИКРОБНА АКТИВНОСТ

Чрез продуцирането на ензима лактаза Lactobacillus Bulgaricus RM1 подпомага хидролизата на лактозата,  с което спомага за по-доброто и усвояване.

Висока протеолитична активност на щама показва способността му да хидролизира (т.е.да разгражда тези протеини чрез вода) натрупаните токсични протеинови вещества в стомашно-чревния тракт и да прекъсне оксидативните щети (вредни процеси), причинени от тези протеини.

Притежава антимикробна активност срещу потенциално патогенни, канцерогенни и патогенни микроорганизми, което е свързано с деактивиране на техните ензимни системи, преодоляване на тяхната адхезия (способност да се прикрепят към други клетки), подтискане на растежа им и премахването им от техните биологични ниши.

НЕТОКСИЧЕН/НЕПАТОГЕНЕН/НЕИВАНЗИВЕН

Лактобацилус булгарикус РМ1  е доказано непатогенен, нетоксичен и неиванзивен, така че може да бъде безопасен за клинични и хранителни приложения. Не представлява риск за заболявания, токсични ефекти или инвазия. Неинвазивен означава, че щамът не прониква или не прониква активно в други клетки и  не предизвиква инфекция или не нарушава целостта на клетките. Този аспект е важен, тъй като неивазивните пробиотични щамове могат да оказват благотворно въздействие върху човека, без да предизвикват нежелани последствия като инфекции или увреждания на клетките.

ОТЛИЧНА СИНЕРГИЯ С ИЗБРАНИ ЩАМОВЕ ЗА ЗАСИЛВАНЕ НА ЗДРАВНИТЕ ПОЛЗИ

Отличната синергия с Lactobacillus rhamnosus и Str. Thermophilus за :

 • Усилива имунния отговор, за по-добра защита срещу инфекции.Съвместното действие с Lactobacillus rhamnosus подобрява имунната реакция и усилива имунния отговор, за по-добра защита срещу инфекции.
 • Оказва антагонистично въздействие върху Mycobacterium Tuberculosis Съвместното действие с Str. Thermophilus оказва антагонистично въздействие върху Mycobacterium Tuberculosis, която загубва своята виролетност след 6 часа.
 • Има антитромбозна активност– под действие на Lactobacillus Bulgaricus RM1 и Thermophilus се получават функционални пептиди, които предотвратяват образуване на тромби в кръвоносните съдове

Има бактериостатичен ефект върху бактерии от рода Brucella, върху Salmonella tiphirium, S. Enteritidis, S. choleraesis, Stafilococcus aureus, E. Coli. Този бактериостатичен ефект на Lactobacillus bulgaricus е резултат от неговата способност да произвежда бактериоцини и да синтезира специфични вещества.

Защо да приемам пробиотик с Lactobacillus Bulgaricus RM1?

Лактобацилус Булгарикус RM1 е щам с висока ползотворна индивидуална и симбиотична активност с изключителни ползи за зравето ни:

 1. Модулира имунния отговор

  Модулира имунната реакция на организма означава,че има способността да регулира или подобрява имунната реакция на организма. Това може да включва както стимулиране на имунната система при необходимост, така и регулиране на нейната активност, за да предотврати прекомерни или нежелани имунни отговори. Такъв положителен ефект е  благоприятен за общото здраве и защитата на организма от инфекции и болести.  Lactobacillus Bulgaricus RM1  активира имунната система и дейността на b-клетките. Механизмът на имуномоделирането чрез олигонуклеотида OL-LB7 е свързан с лимфоидната тъкан на червата, което играе важна роля в мукозния имунитет. Този вид имунитет се основава на различни защитни механизми, които предпазват тялото от инфекции и патогени.

 2. Изключително полезен за възстановяване на микробиотата в червата след антибиотично лечение с устойчивост към повечето антибиотици, които често се използват в медицинската практика, без риск от прехвърляне на геномна устойчивост от Lactobacillus Bulgaricus RM1

  Lactobacillus Bulgaricus RM1 е устойчив към повечето антибиотици, което означава, че може да остане ефективен, дори след употребата им, и не носи риск от прехвърляне на устойчивост към антибиотици в генома ( т.е. когато бактериите стават устойчиви към антибиотици, този тип устойчивост може теоретично да бъде предаден на други бактерии чрез генетичен трансфер). Това е желано свойство, особено когато става въпрос за микроорганизми, които могат да бъдат използвани в хранителната или фармацевтичната индустрия.

 3. Положително влияе на метаболичната активност

  Lactobacillus Bulgaricus RM1 има положително въздействие върху метаболичната активност на организма. Този пробиотичен щам подпомага метаболизма, т.е. процесите на обмяна на вещества в тялото, което може да има благотворен ефект върху общото здравословно състояние.

 4. Високо протеолитични ензими на щама поддържат здравето на мускулите, ставите и общо тъканното здраве

  Lactobacillus Bulgaricus RM1 съдържа високо протеолитични ензими, които подпомагат разграждането на протеините. Този процес може да има положителен ефект върху здравето на мускулите, ставите и общата тъкан. Протеолитичните ензими подпомагат разрушаването на протеини и могат да бъдат полезни за общата функция на тъканите и здравето.

 5. Предпазва от образуване на плаки в кръвоносните съдове

  При консумацията на Lactobacillus Bulgaricus RM1се намалява количеството на мастните киселини, които се получават при разпадането на белтъчните вещества. А мастните киселини могат да образуват плаки на кръвоносните съдове като намаляват проходимостта на кръвта.

 6. Произвежда антимикробни вещества

  Lactobacillus Bulgaricus RM1 продуцира антимикробни вещества, които инхибират вредни микроорганизми в чревната микрофлора. Има изразен бактериостатичен ефект върху различни патогени като например значително намалява в чревния тракт броя на видовете от род CLostridium. Представителите от род Clostridium разграждат аминокисилините, при което се получават токсични вещества-амоняк, индол и фенол, които провокират понижаване на имуннаата система и заболяване на червата.

  Потискането на патогенните микроорганизми се смята, че се дължи на водородния прекис, който Lactobacillus Bulgaricus RM1синтезира и ограничава или спира  развитието на психотрофните бактерии от видовете: род Salmonella, S. Typhimurium, Staphylococcus aureus, Esch. Coli, Clostridium, родовете Pseudomonas, Bacillus, Streptococcus, Saracina u Mycobacterium.

 7. Намалява промените върху ДНК индуцирани от химически мутагени

  От клетъчната стена на Lactobacillus Bulgaricus RM1 са изолирани съставки потискащи прорастването на определени туморни клетки.

Присъединете се към нас и използвайте силата на Lactobacillus Bulgaricus RM1 за Вашето здраве за дълголетие!

  Количка