За пробиотиците

Какво са пробиотиците?

пробиотици

“ВСИЧКИ БОЛЕСТИ ЗАПОЧВАТ ОТ ЧЕРВАТА” – ХИПОКРАТ

Съгласно официалната дефиниция на Световната Здравна Организация от 2002 г. пробиотиците са:  „Живи организми, които приети в съответните количества оказват здравословен ефект върху организма“.

Такова е и значението на думата “пробиотик” , която произлиза от гръцките думи “про” (за) и “биοτικός” (живот), което буквално се превежда като “за живот”.

Пробиотиците са понятие от началото на 20 ти век, с което все по-често се срещаме, но тяхната благотворна роля за човешкото здраве се проследява още в древността, където хората са превръщали в традиция приема на храни съдържащи тези полезни живи микроорганизми. В България традицията на консумиране на ферментирани млечни продукти, като кисело мляко е стара и се свързва още с тракийската култура по нашите земи.

Днес пробиотиците са приет и научно доказан полезен елемент от хранителната ни верига с важна роля за добрия физиологичен статус, здравословен баланс, превенция  и борба срещу заболявания и стареене.

Къде “oбитават“ пробиотиците?

Чревна микрофлора

Чревната микрофлора представлява 95% от общия клетъчен брой  в човешкото тяло и е отговорна за конкретния имунен отговор (80% от имунните клетки на тялото се образуват в червата) и защита срещу микробни патогени.

В чревната система са разположени трилиони живи микроорганизми, образувайки така наречения “Микробиом” (общността от бактерии, вируси, гъби и други микроорганизми, населяващи човешкото тяло). Условно казано някои от тях са „лоши“ – патогенни микроорганизми причиняващи болести или условно патогенни , които при нормални защитни сили не увреждат организма, но при нарушаване на имунната система се превръщат в болестотворни.  Други са  “добри“ бактерии и са оздравяващи за човека. Пробиотиците са такива „добри“ бактерии, които помагат да се намали количеството на болестотворните, изместват потенциално вредните такива и стимулират растежа на „ приятелските „ микроорганизми.

От превеса на „добрите“ или „лошите“ бактерии зависи здравето на човека.

Историята на пробиотиците е свързана с велики учени и открития

Иля МечкиновПроф. Иля Мечников
1845-1916

Пионер в областта на имунологията и пробиотиците, известен с теорията си за удължаване на човешкия живот чрез консумацията на млечнокисели бактерии като Lactobacillus bulgaricus (Лактобацилус булгарикус ).

Микробиологът Иля Мечников е удостоен с Нобелова награда през 1908 г. за работата си в областта на вродения имунитет.Българското кисело мляко се приема за първия пробитик, привлякъл вниманието на лауерата на Нобелова награда проф. Иля Мечников.

В началото на 20 век, руският учен Иля Мечников, смятан за бащата на съвременната имунология при пътешествието си в България открива, че българите консумират ежедневно кисело мляко, съдържаща специфична бактерия. Според Мечников именно тази бактерия причиняваща ферментацията въздейства благоприятно върху микробната флора на дебелото черво и намалява токсичната микробна дейност. С това той обяснява обстоятелството, че в България има най-голям брой стролетници и то в добро здраве, а тайната на дълголетието имсе крие в консумацията на киселото мляко.

Мечников по време на работата си  в Института Пастьор – Париж, започва изследвания върху причината за стареенето на човека. Той приема, че белтъчните вещества загниват в дебелото черво и се получават токсични амини , които се абосорбират от организми и предизвикват негативни промени в него и ранна смърт. Мечников смята, че въздействието на гнилостните микроорганизми може да се премахне само с постоянно заселване на лактобацили в червата и препоръчва консумацията на българското кисело мляко.

Това поставя началото на множество изследвания върху лечебните и профилактични свойства на пробиотиците.

Д-р Стамен Григоров: Откривателят на Лактобацилус Булгарикус
1878-1945

Откривателят на Лактобацилус Булгарикус

През 1905 г. по време на работата си  в Женевския университет д-р Стамен Григоров изолира млечнокиселинен бактериален щам  от традиционно българско кисело мляко. Той е първият учен, описал бактерията Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus – микроорганизъм, предизвикващ образуване на кисело мляко. Първоначално описва млечнокиселата пръчица като „Бацил А“. По-късно микроорганизмът е наречен „Лактобацилус булгарикус“ в чест на родината, където е открита и нейният първооткривател.

Лактобацилус булгарикус е бактерията, която  се среща свободно в природата на България и при определени условия, тя причинява естествена млечнокисела ферментация, водеща до получаване на типичното българско кисело мляко

Проф. Мария Балтаджиева

Акад. проф. Мария Балтаджиева:
1932-2023

Създател на уникални пробиотични продукти.

 • Председател на Съюза на учените в България, Пловдив.
 • Вписана в Златна книга на изобретателите в България.
 • Експерт на Международната федерация по млякото FIL и FAO
 • Член на Световната съдийска комисия по качество на млечните продукти.
 • Член-кореспондент на Българската Академия на Науките.

 

Академик проф. Мария Балтаджиева е известен български учен  и изобретател в областта на хранителната наука, специално при млякото и млечните продукти. Селектира и изолира пробиотични щамове от природни източници и разработва биологично-активни пробиотични продукти, базирани на Lactobacillus bulgaricus, (Лактобацилус булгарикус) доказани от науката и практиката. Селектираните щамове са изпитани по морфологични, физикохимични и биологични показатели, с доказана преживяемост и метаболитна способност. За целия си професионален път остава вярна на идеята, че човек трябва да открива и използва природната сила на естествените щамове без допълнителна намеса на ГМО. 

Тези пробиотични продукти са  подложени на изпитания в продължение на дълги години, съвместно с престижни лаборатории в Испания, Франция, Германия, Русия и Италия. Щамовете Lactobacillus bulgaricus, ползвани в тези продукти, както и самите продукти са патентован.

 Горди  сме, че академик Балтанджиева е селектирала и изолирала за нас първия пробиотичен щам- Lactobacillus bulgaricus RM1 (Лактобацилус булгарикус РМ1)  от млечните продукти от екологичното селище Момчиловци в Родопите и  разработи с него уникална формула за нашия пробиотичен продукт MosiBiotik (Мосибиотик).

Защо са ни необходими пробиотиците?

Редица фактори като замърсената околна среда, лошата диета, употребата на антибиотици, стрес, генетика, инфекции и заболявания, някои лекарства, хранителни алергии  и други могат да предизвикат дисбаланс в чревната микрофлора като намаляват присъствието на „добрите“ бактерии. Когато този баланс е нарушен, може да се появят проблеми с храносмилането, имунната система и да се увеличат рисковете от различни заболявания.

Липсата или намаленото присъствие на пробиотици в организма има  негативни последици за здравето като повишена уязвимост към инфекции, проблеми с храносмилането, намалена имунна функция, намалено усвояване на лактозата, повишен риск от хронични заболявания, запек, диария, възпаления на червата и други.

Как действат пробиотиците
и какви са техните здравни ползи?

Най-подходящи условия за развитие и растеж пробиотиците намират  в червата и по-конкретно в дебелото черво, където могат да се закрепят и да изграждат колонии. За да стигнат до тази ниша те трябва да запазят жизнеността си под последователните въздействия на стомашната киселина и храновмилателни ензими и жлъчка. Успешната колонизация зависи от фактори като вида и концентрацията на бактериите, които определят неговата жизненоспособност. Някои щамове бързо умират в стомаха, докато други успешно могат да преминат през целия тракт във висок брой и успешно да колонизират в дебелото черво.

В процеса на жизнената си дейност пробиотиците  подпомагат храносмилането, възстановяват нарушеното микробно равновесие, укрепват имунната система. Редица изследвания  показват многобройните ползи за здравето ни: като подтиснат и  участват в борбата с патогени, причинители на диарии, хранителни разстройства, произвеждат полезни съединения, понижават серумния холестерол, облекчават симптомите на хранителни алергии, включително синдром на раздразненото черво, намалява лактозната непоносимост, активизира метобилизма, понижава нивата на токсични и мутагенни реакции в стомашно-чревния тракт, редуцират риска от рак на дебелото черво, влият на психическото здраве и др.

Важно е да се отбележи, че действието на пробиотиците обаче не е еднакво и зависи от конкретните щамове и видове, както и от индивидуалнато  състояние на микробиома на организма.

Как да консумираме пробиотиците?

За да се възползваме от положителните ефекти на пробиотиците е важно да ги приемаме редовно. Приемането на пробиотици може да става както чрез пробиотчни храни, така и чрез хранителни добавки.

чрез пробиотична храна:

  • Ферментирали храни и храни с добавени пробиотици. Някои от такива храни включват пробиотично кисело мляко, йогурт, кисело зеле, кимчи, къмбуча и други ферментирани продукти.
  • Предимството на приемането на пробиотици чрез храна е, че те могат да бъдат придружени от други хранителни вещества и фактори, които могат да подпомогнат тяхното усвояване и действие.

Трябва да сме сигурни обаче, че тези пробиотични храни са с ниско съдържание на добавена захар, консерванти и допълнителни съставки като оцветители, защото в този случай няма да съдържат същите ползи за здравето ни.

чрез хранителни добавки:

  • Пробиотичните добавки съдържат концентрирани форми на пробиотични бактерии и са налични в различни форми – капсули, таблетки, сашета.
  • Приемането на пробиотични добавки може да бъде полезно, особено ако трудно можем да включим достатъчно определени  пробиотици в храната си.

Предимства на консумацията на пробиотици като хранителна добавка :

 • Достъп до естествени щамове, които може да бъдат трудно достъпни или недостъпни поради географската отдалеченост, ограничения в хранителния избор или други фактори. Това ни дава възможност за използване определени полезните свойства на бактериите без да живеем в тяхната естествена среда за култивиране.
 • Удобство: Добавките предлагат удобен начин за приемане на конкретни пробиотични щамове без нужда от консумиране на големи количества определени храни.
 • Лесно дозиране: Пробиотичните добавки позволяват точно дозиране на конкретни щамове, което може да бъде важно при определени здравни състояния или при нужда от по-високи концентрации.
 • Лесно съхранение и пренос: Пробиотичните добавки често са стабилни при стайна температура и могат да бъдат лесни за съхранение в сравнение с някои пробиотични храни.
 • С добавките премахваме риска от алергии и непоносимост към някои храни, като млечните например (заради така наречения “лактазен дефицит”).
 • Без допълнителни калории: Пробиотичните добавки обикновено са нискокалорични и не представляват източник на допълнителни калории. Това ги прави подходящи за хора, които следят теглото си или имат определени диетични изисквания.
 • Индивидуални нужди: Приемането на пробиотични добавки позволява индивидуално планиране на дневните дози в съответствие с личните здравни нужди и предпочитания.

Важно е да консултирате се със здравния си специалист преди да започнете приемането на пробиотици, особено ако имате здравословни проблеми или приемате други видове лекарства.

Кои са ключовите фактори при избора
на висококачествен пробиотик
като хранителна добавка?

Ключови фактори при избора на пробиотик.

Не всички пробиотици на пазара са еднакви. За постигане на здравословен ефект изборът пробиотик  зависи от няколко ключови фактора, включващи:

 1. Какви щамове на пробиотичните бактерии съдържа: Различните щамове на пробиотиците могат да имат различни ползи за здравето. Различните щамове имат и различни функционални свойства- като жизненоспособност, сбособност за задържане/колонизация, имуномодулация, антагонистично и антимутагенно действеие, продукция на атимикробни вещества, антигенотоксичен ефект, способност за повлияване на метаболните активности. Тези характеристики съчетани с неговата безопасност гарантират ползите и ефективността на щама. Например, широкоизползвания Lactobacillus е типът/семейството на щама,  bulgaricus е видът на щама, а самият щам се отбелязва с номер. В нашия пробиотик този номер е RM1, така пълното наименовие на щама, което идентифицира и неговия произход е Lactobacillus bulgaricus RM1. Това озназава, че такъв щам е бил изолиран, идентифициран, научно оценен и тестван за конкретни ползи както и регистрирането му в различни регистри и банки. Затова и тези щамове са по-скъпи от широкоспектърните такива.

Избирайте пробиотици, чиито щамове са селектирани от природни източници и не са подлагани на генно инженерство. Това гарантира, тяхната автентичност, натуралност и природна сила на продукта.

 1. Общ брой активни клетки в една доза както и брой активни клетки на всеки отделен бактериален щам (CFU): Количество на пробиотичните бактерии в продукта се изразява в CFU (Colony-forming unit): единица образуваща колония. За по-добра ефективност, пробиотичните добавки трябва да съдържат достатъчно висок брой живи бактерии, достатъчни за тяхното оцеляване и размножаване в стомашно -чревния тракт.
 2. Научно подкрепени щамове и техните комбинации използвани в продукта: Пробиотичните щамове трябва да са подкрепени от научни изследвания и изпитания за ефективност и безопасност. Трябва да се има предвид, че ефективността не идва от произволно множество на различни щамове или използването само на един отделен такъв, а от техните хармонични взаимодействия за максимален ефект. А това може да бъде установено само след достатъчно научни изследвания и изпитания.
 3. Стабилност и устойчивост : Използваните щамове трябва да са с висока преживяемост, за да се гарантира не само успешното преминаване през тънките черва за да достигнат до дебелото черво, но и да изградят колонии, прикрепяйки се към лигавицита.  Също така качественитепробиотични добавки трябва да бъдат стабилни и устойчиви на влиянието на външни фактори като топлина и влага. Например за някои пробиотични щамове се изисква  да се държат  само на студено, за да се запази тяхната потентност. Това се отнася за тяхното производство, транспорт, съхранение и продажба. Други са стабилни и не се нуждаят от охлаждане. За съжаление, повечето хладилни пробиотици никога не стигат до стомаха, тъй като не са стабилни.
 4. Качество и произход на продукта: Продуктът е произведен при контролирани условия отговарящи на високи стандарти за качество и безопасност.
 5. Съчетание с пребиотици: Пребиотиците са въглехидрати, които представляват храна за пробиотичните бактерии. Добрите пробиотични добавки включват и пребиотици за подпомагане на растежа и активността на полезните бактерии докато са в капсулата както и когато вече са в червата ни.
 6. Специфичност на нуждите: Изборът на пробиотик може да зависи от конкретните здравни нужди или проблеми, с които се сблъсквате. Например, ако имате проблеми с храносмилането, може да търсите пробиотик, който подпомага този процес

С избора на подходящ пробиотик, подходящ за вашите нужди, можете да максимизирате ползите за вашето здраве.

Пробиотиците не са просто ‘добри’ бактерии. Те са нашите съюзници в борбата с болестите и за поддържане здравословния ни баланс.

Съвременните усилията в областта на пробиотиците се насочват към създаването на съвременни форми на храни, добавки и терапевтици, които отговарят на изискванията за полезност, сигурност и удобство, съобразено с Европейските регулаторни рамки. В светлината на новите предизвикателства  селектрирането и изследването на нови щамове в световен мащаб продължава обещавайки още открития и иновации.

  Количка